Kissan ruoka-aineallergia

20.01.2021

Ruoka-aineallergia syntyy, kun kissan elimistö alkaa pitää yhtä tai useampaa ruoan sisältämää ainetta haitallisena tunkeilijana. Yleensä allergian aiheuttaja on jokin proteiini. Elimistössä käynnistyy immuunivaste tuota ainetta vastaan. Allergia voi oireilla kutinana tai toistuvina iho- tai korvatulehduksina. Joillakin kissoilla allergiaoireet keskittyvät ruoansulatuskanavaan ja ilmenevät oksenteluna ja ripulina. Osalla potilaista on sekä iho- että ruoansulatuskanavaoireita.

Oireet

Ruoka-aineallergian tyypilliset oireet kissoilla ovat erityisesti pään ja kaulan alueelle keskittyvä kutina, toistuvat iho- ja korvatulehdukset, ihon punoitus ja ruvet. Liiallinen nuoleminen voi myös olla merkki allergian aiheuttamasta kutinasta. Kissoilla esiintyy immuunivälitteistä ihosairautta nimeltä eosinofiilinen granulooma, jossa ihoon tai limakalvoille tulee haavaumia, punoittavia kohoumia tai alahuuleen turvotusta. Myös osa eosinofiilisistä granuloomista liittyy ruoka-aineallergoihin. Ruoka-aineallergiat voivat ilmetä iho-oireiden lisäksi ruoansulatuskanavaoireina; oksenteluna ja ripulina. Osalla kissoista on sekä iho- että ruoansulatuskanavaoireita, osalla vain jompaa kumpaa.

Allergian aiheuttajat

Kissoilla yleisimmät ruoka-aineallergiaa aiheuttavat aineet ovat nauta, maitotuotteet, kala, muna ja kana. Ne ovat yleisiä siksi, että näitä ruoka-aineita käytetään paljon kissanruoissa. Kissa voi olla alleginen mille tahansa ruoka-aineelle, jota se on syönyt. Ja toisinpäin; kissa ei voi olla allerginen sellaiselle ruoka-aineelle, jota se ei ole koskaan aiemmin maistanut. Kissa voi olla allerginen myös viljalle tai vihanneksille, mutta vilja-allergia on kissoilla harvinaista. Pääosin allergiaoireet johtuvat jostakin ruoan proteiinilähteestä. Siten viljaton ruoka ei useinkaan helpota allergiaoireita. Gluteeniyliherkkyyttä ei kissolla ole koskaan todettu.

Eläinruokien valmistajat markkinoivat joskus tuotteitaan hypoallergisina. Yhtäkään täysin hypoallergeenista ruokaa, joka ei voisi aiheuttaa allergiaa jollekin kissalle, ei kuitenkaan ole olemassa. Hypoallergeenisina markkinoidut eläinkauppojen kissanruoat sisältävät monesti useampaa kuin yhtä proteiinia ja hiilihydraattia. Eläinkauppojen ruoissa on myös usein jäämiä muistakin ruoka-aineista kuin mitä pakkausselosteessa mainitaan. Tästä johtuen allergiadiagnostiikka tavallisilla marketti- tai eläinkaupparuoilla on yleensä mahdotonta.

Ruoka-aineallergian diagnosoiminen

Ruoka-aineallergia voidaan diagnosoida vain yhdellä ainoalla tavalla, ruokavaliokokeilulla. Verinäytteistä tehtäviä ruoka-aineallergiatestejä on olemassa, mutta ne eivät ole luotettavia. Ruokavaliokokeilua kutsutaan eliminaatiodieetiksi, koska siinä ruokavaliosta poistetaan eli eliminoidaan kaikki mahdolliset allergian aiheuttajat. Eliminaatiodieetti voidaan toteuttaa joko yhdellä hydrolysoidulla ruoalla tai yhdellä uuden proteiinin ja uuden hiilihydraatin ruoalla.

Hydrolysoidussa ruoassa ainesosat on pilkottu eli hydrolysoitu niin pieniksi, ettei elimistö enää tunnista niitä. Siten esimerkiksi kanalle allerginen kissa ei yleensä saa oireita hydrolysodusta kanasta. Hydrolysoinnin aste vaihtelee eri ruokien välillä, toisissa ruoissa proteiinit on pilkottu pienemminksi kuin toisissa. Mitä pienemmiksi proteiinit on pilkottu, sitä epätodennäköisemmin ruoka aiheuttaa allergiaoireita. Tiukimmin hydrolysoitu ruoka markkinoilla on tällä hetkellä Royal Canin anallergenic. Sen vuoksi se on usein ensisijainen suositus eliminaatiodieettiin. Tällä hetkellä saatavilla olevat hydrolysoidut ruoat ovat:

  • Royal Canin anallergenic
  • Hill's z/d (löytyy myös säilykkeenä)
  • Royal Canin hypoallergenic
  • Purina HA hypoallergenic
  • Specific FDD-HY Food Allergy Management
  • Specific FOD-HY Allergen Management Plus
  • Virbac HPM Hypoallergy

Uuden proteiinin ja uuden hiilihydratin ruoassa ruoan koostumus valitaan siten, että se sisältää vain yhtä proteiinilähdettä ja yhtä hiilihydraattilähdettä (tai ainoastaan yhtä proteiinilähdettä), jota kissa ei ole koskaan aikaisemmin syönyt. Näin ollen kissa ei ole voinut allergisoitua tuolle proteiinille tai hiilihydraatille. Valittua proteiinia/hiilihydraattia saa antaa kaikissa muodoissaan (kypsänä, raakana, valmisruokana, itse valmistettuna ruokana). Eri proteiineja tai hiilihydraatteja ei kuitenkaan saa sekoittaa, vaan koko testijakso pysytään yhdessä valitussa proteiinissa ja hiilihydraatissa. Riisiallergia on kissoilla harvinaista, joten muutamassa uuden proteiinin kuivaruoassa on proteiinin ohella riisiä. Esimerkkejä näistä ovat Trovetin lammas-riisi, peura-riisi ja kalkkuna-riisi. Trovetilta löytyy myös Unique protein -ruokia, jotka sisältävät vain yhtä proteiinilähdettä esim. lammasta, hevosta, kania, viiriäistä tai kalkkunaa. Muita eliminaatiodieettiin sopivia monoproteiiniruokia löytyy esimerkiksi merkeiltä Catz Finefood Purrrr ja Animonda.

On makuasia, kummalla ruokavaihtoehdolla eliminaatiodieetin aloittaa; hydrolysoidulla ruoalla vai uuden proteiinin ja uuden hiilihydraatin ruoalla. Yleensä suosittelen ensisijaiseksi vaihtoehdoksi Royal Canin anallergenicia, koska se on helppoa ja turvallista. Lähes kaikki hydrolysoidut ruoat ovat kuivaruokia (Hill's z/d säilykettä lukuunottamatta), mikä voi vaikuttaa ruokavalion valintaan. Joillekin kissoille kuivaruoka ei maistu tai ei sovi terveyssyistä. Esimerkiksi virtsatiesairauksiin tai ummetuksen taipuvaisille kissoille säilykeruoka voi olla parempi vaihtoehto. Mikäli ensiksi valittu ruoka osoittautuu toimimattomaksi, kokeillaan ainakin yhtä tai kahta muuta vaihtoehtoa.

Valittua ruokaa syötetään ainoana ruokana 8-12 viikon ajan. Ruoan lisäksi saa antaa vain vettä. Kaikki muut ruoat ja herkut ovat kiellettyjä. Osa kissoista vastaa uuteen ruokavalioon muutamassa viikossa, osa vasta kuuden tai kahdeksan viikon kohdalla. Kannattaa olla kärsivällinen ja jatkaa kokeilu loppuun vaikka se ei heti tuntuisi auttavankaan.

Jos kissan oireet ovat eliminaatiodieettijakson lopussa poissa, aloitetaan haastevaihe. Dieettiruoan ohella annetaan joka päivä kahden viikon ajan pieni määrä (noin teelusikallinen) kaikkia niitä ruokia, joita kissa on syönyt ennen eliminaation aloittamista. Jos oireet palaavat haastevaiheen aikana, voidaan tehdä ruoka-aineallergiadiagnoosi. Elleivät oireet palaa, kyseessä ei ole ruoka-aineperäinen oireilu eikä ruokavaliota tarvitse jatkossa rajoittaa. Oireiden palatessa haastevaihe keskeytetään ja palataan takaisin eliminaatiodieettiin, kunnes tilanne taas rauhoittuu ja kissa on oireeton.

Jos ja kun ruoka-aineallergiadiagnoosi on tehty, ryhdytään systemaattisesti selvittämään, mille ruoka-aineille kissa on allerginen. Se tapahtuu syöttämällä jotakin yksittäistä proteiinia pieni määrä (noin teelusikallinen) eliminaatiodieettiruoan ohella joka päivä kahden viikon ajan. Ruoka-aineiden kokeilemisessa järjestys on vapaa, mutta yleensä kannattaa testata ainakin kana, sika, nauta, muna, maitotuotteet, kala, lammas, hevonen, riisi ja maissi - kaikki sellaiset ruoka-aineet, joita kissa voi elämässän kohdata muissa ruoissa. Kun tiedetään tarkasti mille ruoka-aineille kissa on allerginen, on ruokien valinta jatkossa helpompaa. Jos jokin yksittäinen ruoka-aine aiheuttaa oireilua, se jätetään heti pois, rauhoitetaan oireet eliminaatiodieettiruoalla ja kokeillaan vasta sitten seuraavaa ruoka-ainetta.

Jotta asia ei olisi liian yksinkertainen, allergisoitumista voi tapahtua koska vain ja aiemmin kissalle sopinut ruoka-aine voi myöhemmin muuttua sopimattomaksi ja oireita aiheuttavaksi.

Ruoka-aineallergian toteamiseen ei ole helppoa kiertotietä. Selvittely vaatii aikaa ja vaivaa. Dieettiruoka voi lisäksi olla huomattavasti tavallista kissanruokaa kalliimpaa. Kannattaa kuitenkin ajatella niin, että kyseessä on diagnostinen testi ja diagnostiikka maksaa aina jotakin. Edullisempaa - ja helpompaa sekä kissalle että omistajalle - on tutkia allergian mahdollisuus ajoissa kuin hoitaa jatkuvaa iho- ja korvatulehduskierrettä. Jos allergian setviminen vaikuttaa monimutkaiselta ja epätoivoiselta suolta, se ei ole ihme, koska asia usein ON melko monimutkainen. Kannattaa pyytää apua eläinlääkäriltä. Yhdessä eläinlääkärin kanssa voitte laatia systemaattisen ja juuri kyseiselle kissalle sopivan hoitosuunnitelman, jolla lähteä allergia-asiaa selvittelemään.