JOHANNA


Olen Johanna Lankila, eläinlääkäri ja kissojen käyttäytymisen asiantuntija tai kissakuiskaajaksikin voisi kai kutsua. Hoidan potilaita Aulangon eläinlääkäritalossa Hämeenlinnassa. Kirjoitan myös kissan käyttäytymistä ja hyvinvointia käsittelevää Kissan silmin -blogia.

Eläinääkäri on ollut unelma-ammattini aivan pienestä pitäen, ja edelleenkin olen joka päivä kiitollinen siitä, että saan tehdä tätä työtä.

Kissat ovat olleet elämäni siitä lähtien, kun sain seitsemänvuotiaana ensimmäisen kissani Sulon. Yläasteikäisenä pääsin mukaan vapaaehtoistoimintaan löytökissatalo Kissakoti Kattilaan, ja Kattilasta tulikin lähes toinen kotini kunnes oli aika muuttaa Helsinkiin opiskelemaan.

Valmistuin Helsingin yliopiston eläinlääketieteellisestä tiedekunnasta vuonna 2005. Valmistuttuani työskentelin ensin Tawastvetissä Hämeenlinnassa ja sitten viiden vuoden ajan Etelä-Hämeen eläinlääkäriasemalla Riihimäellä. Esikoisen synnyttyä siirryin töihin lähemmäs kotia Hattulan Vethausiin.

Kuuden vuoden ajan maltoin pysytellä poissa työelämästä äitiys- ja hoitovapaalla. Samalla suoritin ISFM:n kissojen sairauksia käsittelevän vuoden mittaisen etäopintokokonaisuuden Distance Education Course on Feline Medicine.

Lapset kasvavat, ja vuonna 2017 oli mukava palata työn pariin Lemmikkieläinvastaanotto Eläinlääkäriin.comissa. Vuosina 2017-2019 suoritin myös työn ohessa ISFM:n kissojen käyttäytymistä käsittelevän etäopintokokonaisuuden Advanced Certificate in Feline Behaviour.

Minulle on tärkeää kohdata potilas omistajineen kiireettä ja solmia luottamuksellinen hoitosuhde.

Pyrin tukeutumaan työssäni tieteellisesti tutkittuun tietoon ja noudattamaan päivitettyjä hoitosuosituksia. Konsultoin tarvittaessa kollegoita ja selvitän yhdessä asiakkaan kanssa parhaan jatkohoitopaikan silloin, kun tarvitaan erikoisosaamista tai tutkimuksia, joihin omalla vastaanotollani ei ole mahdollisuutta.

Toivon, että vastaanotollani jokainen voi tuntea olonsa turvalliseksi ja kokea tulevansa kuulluiksi.

Erityisesti kissapotilaille eläinlääkärikäynnit voivat helposti olla pelottavia ja ahdistavia kokemuksia. Pyrin tukemaan kaikin mahdollisin keinoin kissojen turvallisuuden- ja hallinnantunnetta, jolloin hoitotoimet sujuvat kaikille osapuolille mukavammin.

Eläinlääkärintyön lisäksi autan kissojen käyttäytymiseen liittyyvissä kysymyksissä ja ongelmatilanteissa. Haluan tukea kissanomistajia siinä, että kissojen lajityypilliset käyttäytymistarpeet toteutuvat ja kissat saavat olla kissoja.