JOHANNA


Olen Johanna Lankila, eläinlääkäri ja kissojen käyttäytymisen asiantuntija tai kissakuiskaajaksikin voisi kai kutsua. Hoidan potilaita Eläinlääkäriin.com -vastaanotolla Hämeenlinnassa. Kirjoitan myös kissan käyttäytymistä ja hyvinvointia käsittelevää Kissan silmin -blogia.

Eläinääkäri on ollut unelma-ammattini aivan pienestä pitäen, ja edelleenkin olen joka päivä kiitollinen siitä, että saan tehdä tätä työtä.

Kissat ovat olleet elämäni siitä lähtien, kun sain seitsemänvuotiaana ensimmäisen kissani Sulon. Yläasteikäisenä pääsin mukaan vapaaehtoistoimintaan löytökissatalo Kissakoti Kattilaan, ja Kattilasta tulikin lähes toinen kotini kunnes oli aika muuttaa Helsinkiin opiskelemaan.

Valmistuin Helsingin yliopiston eläinlääketieteellisestä tiedekunnasta vuonna 2005. Valmistuttuani työskentelin ensin Tawastvetissä Hämeenlinnassa ja sitten viiden vuoden ajan Etelä-Hämeen eläinlääkäriasemalla Riihimäellä. Esikoisen synnyttyä siirryin töihin lähemmäs kotia Hattulan Vethausiin.

Kuuden vuoden ajan maltoin pysytellä poissa työelämästä ja urakoin kotihommissa äitiys- ja hoitovapaalla, kun saimme kaikkiaan neljä lasta vain muutaman vuoden ikäeroilla. Samalla suoritin ISFM:n kissojen sairauksia käsittelevän vuoden mittaisen etäopintokokonaisuuden Distance Education Course on Feline Medicine.

Vuonna 2017 oli ihana palata takaisin töihin, nyt itsenäisenä ammatinharjoittajana Lemmikkieläinvastaanotto Eläinlääkäriin.comissa. Vuosina 2017-2019 suoritin myös työn ohessa ISFM:n kissojen käyttäytymistä käsittelevän etäopintokokonaisuuden Advanced Certificate in Feline Behaviour.

Minulle on tärkeää kohdata potilas omistajineen kiireettä ja solmia luottamuksellinen hoitosuhde. Mielestäni on tärkeää, että tutkimuksia ja hoitoja suunniteltaessa otetaan huomioon lääketieteellisten seikkojen lisäksi myös potilas yksilönä sekä asiakkaan elämäntilanne ja resurssit. Hyvä hoito voi toteutua useammalla eri tavalla.

Pyrin tukeutumaan työssäni tieteellisesti tutkittuun tietoon ja noudattamaan yleisesti hyväksyttyjä ja nykyaikaisia hoitosuosituksia. Eläinlääketiede kehittyy koko ajan, joten päivitän osaamistani osallistumalla aktiivisesti koulutuksiin ja lukemalla alan kirjallisuutta. Konsultoin tarvittaessa kollegoita ja selvitän yhdessä asiakkaan kanssa parhaan jatkohoitopaikan silloin, kun tarvitaan erikoisosaamista tai tutkimuksia, joihin omalla vastaanotollani ei ole mahdollisuutta.

Toivon, että vastaanotollani jokainen voi tuntea olonsa turvalliseksi ja kokea tulevansa kuulluiksi.

Erityisesti kissapotilaille eläinlääkärikäynnit voivat usein olla pelottavia ja ahdistavia. Pyrin tukemaan kaikin mahdollisin keinoin kissojen turvallisuuden- ja hallinnantunnetta, jolloin hoitotoimet sujuvat kaikille osapuolille mukavammin.

Eläinlääkärintyön lisäksi autan kissojen käyttäytymiseen liittyyvissä kysymyksissä ja ongelmatilanteissa. Haluan tukea kissanomistajia siinä, että kissojen lajityypilliset käyttäytymistarpeet toteutuvat, ja kissat saavat olla kissoja.